El CEMAS, comença a desenvolupar la seua activitat a València

@semvalencia

La reina Letizia presidix esta vesprada a l’edifici La Base de La Marina l’acte de presentació del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible, un acte en el qual intervindran el president de la Generalitat, Ximo Puig, el director general de FAO, José Graziano da Silva, i l’alcalde de València, Joan Ribó. A l’acte, que donarà començament a les 19 hores, assistirà una àmplia representació del Govern de la Generalitat i altres autoritats valencianes, representants diplomàtics i d’organismes internacionals relacionats amb l’alimentació, o activistes per l’alimentació sostenible com el Premi Nobel de la Pau, Edward Rubín. El CEMAS suposa un impuls a nivell mundial al protagonisme de la ciutat de València, en permanent col·laboració amb la FAO, en l’àmbit de l’alimentació.

Entre els assistents a la presentació del CEMAS, a més de la pràctica totalitat dels regidors i regidores de l’Ajuntament de València, estaran el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio; l’ambaixador d’Espanya a Itàlia, San Marino i FAO, Alfonso Dastis; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà; director FAO d’Espanya, Enrique Yeves; l’activista per l’alimentació sostenible, Vandana Shiva; el representant de la ciutat de Bristol, Asher Craig; representant del Ministeri de Treball, Salut i Consum de Gran Bretanya, Karin Schindler; l’alcaldessa de Tunísia, Souad Ben Abderrahim; representants de nombrosos ajuntaments europeus com el de París; espanyols, com el de Barcelona, i de la Comunitat Valenciana, com Sagunt, Dénia, Elx o Godella; presidents d’organitzacions agràries i consells reguladors, sector cooperatiu, Mercasa, universitats i un llarg etcètera.

El Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS) és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de València i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que fructifica a la nostra ciutat dos anys després de València Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Una capitalitat que es va desenvolupar a través de diverses i continuades iniciatives entre les quals cal destacar l’organització de la III Cimera d’Alcaldes del Pacte de Milà, que va tindre lloc el mes d’octubre de 2017 i que va convertir la nostra ciutat en un referent mundial en l’anàlisi i implementació de polítiques locals orientades a aconseguir sistemes alimentaris sostenibles amb el suport de la FAO.

GESTIÓ DEL CONEIXEMENT I COMUNICACIÓ

Durant tot l’any en què va exercir la Capitalitat, i especialment durant la cita de la cimera, que va reunir a València a alguns dels principals experts mundials en alimentació, es va reafirmar la implicació de la ciutat de València, des de diversos sectors, amb la participació de les universitats i dels instituts tecnològics amb seu a la ciutat, en assumptes de rellevància global relacionats amb l’alimentació sostenible, la seguretat alimentària, l’agricultura o la dieta mediterrània. Eixe protagonisme adquirix ara, amb la creació de CEMAS, dirigit per Vicent Domingo, que ja va exercir com a responsable tècnic de la Capitalitat Mundial, un caràcter permanent i estable per a continuar avançant en els objectius i tasques de millorar els sistemes alimentaris a nivell mundial.

Anteriorment, a l’octubre de 2016, l’alcalde Joan Ribó i el director general de la FAO, José Graziano da Silva, van signar un memoràndum a Roma en el qual s’establien diverses formes de col·laboració entre la ciutat de València i la FAO, del qual el CEMAS, que inicia la seua marxa demà amb la presidència de Joan Ribó, és una de les principals i beneficioses conseqüències.

L’activitat de CEMAS, que té la seua seu en La Marina de València, es desenvoluparà fonamentalment en dues àrees de treball: Gestió del Coneixement i Comunicació. La primera té per comesa la captació i catalogació de les múltiples iniciatives orientades a establir sistemes alimentaris locals sostenibles per a les ciutats de tot el món.

En el vessant de comunicació, l’objectiu és la divulgació i sensibilització sobre totes aquelles qüestions vinculades a l’alimentació, nutrició, lluita contra la fam, canvi climàtic i sistemes alimentaris sostenibles tant de València com de qualsevol ciutat del món.

El CEMAS, que comença a desenvolupar la seua activitat des de la Marina de València, després que altres ciutats optaren a albergar-lo, connecta amb la voluntat del màxim responsable de la FAO, Graziano da Silva, de descentralitzar l’activitat d’esta organització de Nacions Unides, i atorga a València un protagonisme permanent en el panorama internacional en un àmbit de tanta rellevància i permanent actualitat com el de l’alimentació sostenible.