El programa virtual #CCCCenCasa del Centre del Carme, finalista en els premis internacionals #ArtsAgainstCovid

AgainstCovid CCCC

@semvalencia

El jurat de la Fundació Arts in Health International Foundation (AiHIF) ha seleccionat el projecte virtual del CCCC entre els 20 projectes finalistes d’arts en salut que optaran als Premis #ArtsAgainstCovid

El jurat de la Fundació Arts in Health International Foundation (AiHIF) ha seleccionat el projecte virtual del Centre del Carme Cultura Contemporània #CCCCenCasa entre els 20 projectes finalistes d’arts en salut que optaran als Premis #ArtsAgainstCovid.

Els Premis #ArtsAgainstCovid volen reconéixer públicament aquelles iniciatives culturals que sorgisquen com a resposta a les afectacions en la salut individual i col·lectiva ocasionades per la COVID-19 i l’actual context de pandèmia.

Entre els 20 projectes finalistes que optaran al Premi #ArtsAgainstCovid, hi ha iniciatives procedents de la Comunitat Valenciana, a través del CCCC, de Catalunya i del País Basc, a Espanya, a més d’altres països com Colòmbia, Irlanda, Grècia, el Regne Unit i Suïssa. El jurat, integrat pels membres del Patronat de l’AiHIF i persones d’àmplia experiència en l’àmbit de la cultura i la salut, elegirà la iniciativa que millor explore els efectes positius de les arts en la salut.

El CCCC va posar en marxa el seu programa #CCCCenCasa el mes de març de 2020 com a resposta a la situació de paralització de la cultura que va generar el tancament dels espais culturals i el confinament per la COVID-19.

Es van realitzar més de 80 activitats amb la intenció d’acostar la cultura a les llars i promoure l’accés a aquesta de totes les persones, confiant en l’art com a eina per a l’atenció i la visibilització de realitats en un moment insòlit per a tota la humanitat.

El programa estava dirigit en general a tots els públics amb concerts, un cicle de cine específic per a gaudir-ne en línia, visites virtuals a les exposicions però centrat especialment en aquells grups de població més sensibles durant la pandèmia, com les persones majors o les xiquetes i els xiquets. Així, van destacar propostes com els recitals de poesia del ‘Laboratori ecopoètic’ desenvolupat per persones séniors com a fórmula per a combatre la soledat i l’aïllament, ja que aquest és un grup de risc; o el taller ‘El berenar’, un projecte de trobades que ja se celebrava de manera presencial al CCCC i que buscava generar nous vincles entre la institució i les persones majors. El projecte es va mantindre via telefònica, des de les seues cases, compartint afectes, escolta i cures en una situació que els afectava directament.

Per als xiquets i xiquetes es va organitzar el programa #CCCCHabitantEspais, que proposava una reflexió entre tots els agents implicats en la trobada amb la infància per a crear un intercanvi dialogant amb els menuts i menudes, entorn de les formes d’habitar l’espai per a donar resposta a les seues necessitats. Es van proposar diverses activitats motivadores per a les quals només calia disposar d’un llapis i un paper, amb la qual cosa es democratitzava l’accés a la cultura de totes i tots. Entre les propostes va destacar el taller ‘Des de la meua finestra’, al qual es van sumar professionals de la il·lustració, l’arquitectura, l’art o el disseny per a impulsar-lo.

Segons el director del CCCC, José Luis Pérez Pont, “el CCCCenCasa buscava traslladar l’agitació cultural del Centre del Carme a un format virtual. Durant aquesta pandèmia ha quedat demostrat el paper de l’art en el desenvolupament de les persones i la necessitat de la cultura per a una vida saludable”.

Pérez Pont ha recordat que “en l’actualitat apostem per una cultura segura i treballem dia a dia per a continuar fomentant el gaudi de l’art en viu alhora que continuem mantenint el desenvolupament d’iniciatives en línia a través del nostre programa #CCCCenCasa com els ‘tours’ virtuals per les nostres exposicions” i com a exemple d’això ha anunciat que “aquesta mateixa setmana posem en marxa la visita virtual a les exposicions vinculades amb les Falles, ‘El somriure de les Falles’, de Ceballos&Sanabria, i ‘Rondalla del Fang’, de Dulk”.

El president de la Fundació Arts in Health International Foundation, David Elvira, ha destacat que “potser una de les poques coses bones que aquesta pandèmia ha posat de manifest és la importància i l’efecte positiu que tenen les arts en el nostre benestar emocional i la nostra capacitat de resiliència davant dels reptes a què ens enfrontem a escala personal, comunitària i global. Amb aquests premis, la Fundació fa honor a la seua missió i vol donar suport a totes aquelles organitzacions que no es resignen als embats de la pandèmia i que precisament s’han organitzat per a fer-hi front amb la resposta sòlida i contundent, i amb el poder de les arts i la voluntat de servei públic”.

La Fundació Arts in Health International Foundation (AiHIF) va ser fundada en 2018 per un reconegut grup de professionals dels àmbits de la salut i la cultura, interessats a posar en valor el potencial de les arts com a estratègia innovadora per a l’obtenció de resultats en la salut i el benestar. Entre els objectius de la Fundació hi ha la difusió de la rellevància de l’Arts in Health en la definició de les polítiques i en el disseny de serveis de salut així com la promoció de l’execució de projectes Arts in Health a escala nacional i internacional, entre altres.

El projecte guanyador dels Premis #ArtsAgainstCovid i les mencions especials es donaran a conéixer durant l’acte de lliurament, que tindrà lloc el 27 d’abril al Centre d’Arts Digitals IDEAL de Barcelona. Amb aquests premis la Fundació AiHIF posa en valor el potencial de les arts en la millora de la salut de les persones i la comunitat.