L’Internet Freedom Festival (IFF) al centre d’innovació Las Naves a València

@semvalencia

La trobada mundial més important pel que fa a drets digitals. L’organització de l’IFF lamenta l’absència del col·laborador habitual Luis Carlos Díaz, a qui el Govern veneçolà ha impedit eixir del país.

L’amenaça d’un augment de la censura després de l’aprovació de la directiva sobre copyright i una internet al servici de les grans companyies serà el teló de fons de la celebració de la cinquena edició de l’Internet Freedom Festival (IFF), que torna a comptar amb el centre d’innovació Las Naves com a seu.

A la cita, que se celebrarà entre l’1 i el 5 d’abril, acudiran més d’un miler de defensors i defensores de la neutralitat de la xarxa i els drets humans de 130 països. Així, l’Internet Freedom Festival torna a convertir la ciutat de València en la referència mundial de la defensa dels drets humans en l’era digital.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, ha ressaltat la importància de l’Internet Freedom Festival per «la necessitat de garantir la seguretat de persones a tot el món que veuen minvats els seus drets fonamentals, així com defensar la privacitat en internet».

Segons ha explicat Pepe Borrás, cofundador de l’IFF, encara que semble paradoxal, «anem a pitjor pel que fa a drets i llibertats en la xarxa. Esta mateixa setmana, l’Eurocambra ha aprovat la directiva sobre copyright, cosa que només es pot qualificar de mala notícia. Amb l’excusa de protegir els drets d’autor, cosa que cal fer, allò que s’ha imposat és un model que entrebanca la creació de contingut i que generarà un gran obstacle per a totes aquelles plataformes que no puguen costejar la implementació dels filtres que la nova legislació estableix».

«Lamentablement, el que està succeint a Europa no és una excepció sinó la norma —afig Borrás—. Segons l’ONG Freedom House portem huit anys seguits d’augment de la censura en la xarxa. Ara que la meitat del món ja està connectada a internet, correm el risc que l’altra meitat (Àfrica i Àsia principalment) es connecte a una internet que no respecta la drets humans», conclou.

La cinquena edició d’aquesta trobada, la més important a nivell mundial pel que fa a drets digitals, estarà marcada per l’absències. D’una banda, de la defensora de drets humans sueca i assistent habitual a l’IFF, Josefin Ekermann, que va morir el passat 9 d’abril en l’accident del Boeing 737 d’Ethiopian Airlines que feia el trajecte entre Addis Abeba i Nairobi. Tampoc acudirà el periodista veneçolà Carlos Luis Díaz, detingut el passat 12 de març a Caracas, i a qui el Govern de Nicolás Maduro ha impedit eixir del país.

UNA PORTA (TANCADA) A L’OPTIMISME

Pepe Borrás també ha ressaltat que «la Xarxa acaba de complir trenta anys. És moment de tractar internet de forma madura, perquè la digitalització del món és imparable. Però no tot són notícies roïnes, perquè quan ens mobilitzem per a actuar, es produeixen canvis positius, que és precisament el que fem en l’IFF. En els últims dies hem vist com Facebook i Instagram eliminaran als grups de supremacistes blancs, que YouTube va anunciar que canviarà el seu algoritme per a evitar la difusió de teories conspiranoiques i que Amazon eliminarà els llibres dels antivacunes». Segons el cofundador de l’IFF, notícies com estes demostren que és possible canviar coses i que les grans companyies no són alienes a les crítiques.

De fet, al llarg de l’IFF es produirà una reunió a porta tancada entre responsables de Twitter i Facebook amb activistes de diferents països del món per a escoltar les seues crítiques i buscar fórmules per a garantir els drets humans i la privacitat de les persones usuàries.

Enguany, en les prop de 250 sessions que se celebraran durant l’IFF en el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, es posarà un èmfasi especial en les fake news i la seua utilització com a arma política en diferents països a través d’autèntics exèrcits de trols. S’analitzaran, entre d’altres, els casos de Pakistan, Indonèsia, el Brasil o Nigèria; sense oblidar l’increment de la censura a tot el món i el seu impacte econòmic.

Enguany també tindran especial protagonisme les sessions relatives a la protecció i ús de dades personals, i a l’encriptació com a resposta a les necessitats de privacitat de les persones usuàries. Sobre este tema, es parlarà de la desregulació de la vigilància digital, la creació d’una nova estructura en la xarxa centrada en la seguretat de les persones que l’usen i la guerra encoberta per la sobirania digital.

Entre d’altres, col·laboren amb l’IFF entitats internacionals com Tor, Wikimedia, Lantern, la Ford Foundation, Twitter, Mozilla, l’Electronic Frontier Foundation; i locals, com la Càtedra DevStat de la Universitat de Valéncia o Newtral.