«Volem unir al món sencer al voltant de la paella»

Semprevalencia/ @Semvalencia

El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, el certamen gastronòmic degà de l’Estat espanyol, ha donat hui el tret d’eixida a la seua 59 edició en el que ja és l’escenari habitual de la cita, la Muntanyeta dels Sants de Sueca.

La competició culinària, que compta amb el suport i patrocini de l’Agència Valenciana del Turisme i el Patronat de Turisme de la Diputació de València, València Turisme, ha presentat davant dels mitjans la nova imatge, que es va descobrir a la darrera edició de FITUR, i el calendari de semifinals programades en l’edició que precedirà el 60 aniversari.

L’alcaldessa, Raquel Tamarit; el regidor responsable del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, Vicent Baldoví; la diputada provincial de Turisme, Pilar Moncho; el mestre paeller, Jesús Melero i Miguel Sanfeliu, de Socarrat Studio, l’equip encarregat de la imatge del certamen culinari, han comparegut este migdia davant els mitjans de comunicació per a avançar tots els detalls de la nova edició.

Els organitzadors en un moment de la presentació/ Fotos: Socarrat Studio

L’alcaldessa, Raquel Tamarit, s’ha referit al simbolisme i el significat que guarda el plat per excel·lència de les valencianes i els valencians. «Si la paella té una cosa bona, a banda del seu magnífic sabor i la seua pinta exquisida que conquesta totes les taules, és que ens uneix. És repetida la idea que una bona paella és sempre motiu de celebració, de germanor, de comboi. I el millor de tot és vore com ens enorgullim de la paella, com presumim perquè ací la fem com enlloc i perquè ací, també, es mengen les més autèntiques i es cuina la millor del món» ha assegurat amb orgull i ha continuat «cada any venim amb aspiracions més i més grans en esta presentació. I enguany volem unir al món sencer al voltant del nostre plat, volem fer extensiu este sentiment que ens desperta la paella. No vos podem avançar més, però venim amb una iniciativa molt ambiciosa en la qual el treball col·lectiu serà clau. Anem a necessitar el suport de totes i tots”.

El Concurs arriba enguany amb l’objectiu de proclamar la universalitat de la paella. Des de 2015 és el plat més buscat en tot el món a internet, gent de tot arreu s’interessa per la seua recepta autèntica, és el plat referent de la nostra gastronomia i tots ens coneixen per ella, un fet al qual ha contribuït, sense dubte, el certamen suecà que ha apostat per la seua internacionalització des del 1990, apunten des de l’organització.

I què és més universal que el gest de buscar en Google? És la porta d’entrada a la paella valenciana per a curiosos de tot el món. I este gest, el de la recerca dels termes “paella valenciana” al famós buscador, ha estat el motiu inspirador per a la nova imatge.

El cartell és alhora anunci d’una de les pròximes accions que va a emprendre el Concurs. El certamen coordinarà i executarà una campanya integral per a Doodle de la paella valenciana que incloga els ingredients de la recepta tradicional per a ajudar a reafirmar el seu caràcter universal i al mateix temps per a protegir l’autèntica recepta.

La diputada provincial de Turisme, Pilar Moncho, també s’ha referit a la seua llarga trajectòria: «Dóna goig vore com un concurs tan major, amb quasi 60 anys d’experiència, és tan modern. Viatja per tot el món fent pedagogia del nostre plat més internacional i, a més, viatja per les xarxes socials i plataformes digitals. És un dels plats més demandats als nostres restaurants, però també és el més buscat per on es pot menjar i com es pot cuinar. La resposta a totes eixes preguntes la trobem a Sueca, la ciutat amfitriona del certamen».

59 anys de Concurs i 59 milions de recerques a internet del plat més universal

El regidor titular del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, Vicent Baldoví, ha estat l’encarregat de presentar el calendari de les pròximes semifinals internacionals. En esta edició ja s’han confirmat les següents: Melbourne (Austràlia), Washington (EEUU), San José (Costa Rica) i Querétaro (Mèxic), que es celebraran al maig, i Lima (Perú), programada al juny.

A més a més, l’organització ha anunciat que treballa actualment per confirmar dues fases més a França i Japó. I a totes elles, se suma també la tercera edició de la semifinal digital que es disputarà entre els membres professionals del grup de FacebookPaellas y Arroces. La final tindrà lloc a Sueca, com cada any, el pròxim 15 de setembre.

“Si només un plat poguera representar-nos, al món sencer, ací a Sueca tenim clar que este hauria de ser la paella. I clar, direu, què anem a dir nosaltres? Doncs a les xifres ens remetem, que sempre són més objectives. Quina casualitat! En esta 59 edició, 59 milions de visites a Google ens avalen com el plat més desitjat i buscat del planeta” ha assegurat Baldoví.

Un cartell a pel Doodle de Google

Miguel Sanfeliu, de Socarrat Studio, l’agència encarregada de la imatge del certamen també en esta edició, ha explicat què ha inspirat el nou disseny: «volíem apostar per una imatge trencadora, veníem d’una imatge vintage i tradicional inspirada en els cartells centenaris de la Fira i Festes de Sueca restaurats l’any passat i este any presentem un cartell capaç d’expressar una idea clau, el caràcter universal de la paella i tot el treball d’internacionalització que Sueca ha realitzat perquè això siga possible».

Amb este cartell, el certamen vol acomboiar a tot el món, literalment, per convéncer a Google perquè adapte el seu famós logo durant un dia a la paraula “paella”. La campanya, capitanejada per l’organització del certamen, buscarà en els pròxims mesos totes les complicitats possibles per fer-ho realitat el pròxim 20 de setembre, dia en què es va instaurar el Paella World Day, una iniciativa en la qual també participa el certamen de Sueca.

Paella i acció!

Jesús Melero, mestre paeller i coordinador gastronòmic del Concurs, és una de les persones que millor pot certificar esta universalitat del plat valencià. “Fa molts anys que viatgem amb el Concurs i, puc donar fe, no hi ha racó del món que se li resistisca. És un goig que tots ens reconeguen i ens identifiquen per la paella, perquè és un plat que a tots ens inspira coses bones” ha apuntat.

I és que l’arròs, bé siga en la marjal de Sueca o bé en el caldero, ha estat un producte d’allò més inspirador, fins i tot, per a la xicoteta i la gran pantalla. És protagonista de l’escenari de diferents produccions audiovisuals, com ara en el cas de dos estrenes recents: El embarcadero, i El desentierro, el llargmetratge del director Nacho Ruipérez, que va arrasar als Premis de l’Audiovisual Valencià. I la paella mateixa ha donat nom a altres films com ara Paella Today i el curtmetratge Sushi Paella, que es va rodar en la mateixa celebració de la final de la 58 edició del certamen.

La paella té “ganxo”, atreu totes les mirades i tots els paladars. Per això, cada edició són més les empreses que se sumen al patrocini del certamen. En esta 59 edició, el Concurs compta amb l’inestimable suport de Jet Extramar, Arroz Tartana, Grupo Sada, Cerveza Turia, Torry Harris, XUFATOPÍA by Panach, Bocopa, Carmencita, Alabau, Garcima, TastyFun, Wikipaella, World Paella Day, Sanikey, Gastrónoma 2019 i Turespaña.