Valencia Culinary Meeting, cuina a «quatre mans»

SempreValencia/ @semvalencia

Nou xefs valencians inviten a altres nou col·legues de 5 nacionalitats per a cuinar menús “a quatre mans” amb productes locals, en una iniciativa dirigida a fer de València una referència com a destinació gastronòmica. La II edició del València Culinary Meeting se celebrarà els pròxims dies 25 de febrer al 3 de març amb el lema “La tornada al producte”. La regidora de Turisme, Sandra Gómez, ha presentat hui les propostes d’este festival gastronòmic.

Tal com ha explicat la delegada, “donem el tret d’eixida a un festival únic a Espanya: una trobada de reconeguts cuiners, 11 d’ells estreles Michelin, per a elaborar menús a 4 mans. Els millors restaurants de València col·laboraran amb altres restaurants internacionals per a elaborar els seus millors plats amb l’objectiu de ser una referència dins Espanya com a destinació gastronòmica”.

Sandra Gómez ha presentat la II edició d’este festival especialitzat, en un acte celebrat en el mercat Colom que ha comptat amb la participació del secretari autonòmic de l’Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, i d’alguns dels cuiners participants. Durant set dies, els xefs elaboraran menús de producte i origen, i 9 dels millors restaurants de la ciutat oferiran menús especials.

Cada un dels autors valencians participants invita a un col·lega dels cinc països assistents: Lituània, Alemanya, Itàlia, EUA i Espanya (de distints punts del territori estatal): Ricard Camarena invita a Perfecte Rocher i Alia Rocher del restaurant Tarsan i Jane, de Seattle (EUA); Manuel Alonso, de Casa Manolo, invita Ryan Stover (Nova York, EUA) que està a punt d’inaugurar el seu nou restaurant a Nova York; Bernd Knöller, de Riff, compartirà foguers amb Johannes King de Söl’ring Hof (Alemanya); Luis Valls, d’El Poblet, convoca a Albert Adriá, de Tickets (Barcelona); Enrique Medina, d’Apicius, cuinarà amb l’italià Diego Rossi; Juan Antonio Sánchez, d’Albufera SH V. Palace, compartirà cuina amb Arnau Bosch, del restaurant Ca Bosch (Cambrils); Carlos Julián, d’Ampar (Hospes Palau de la Mar, de València) ha invitat Javier Moreno, d’Arbequina (Hospes Palau de Baílio, Còrdova); Miguel Ángel Major, de Sucede, de València, ha convocat Diego Gallecs de Sollo (Màlaga); i Emiliano García, de Casa Montaña (València) compartirà foguers amb Ernestas Viršilas i Tadas Eidukevicius de Palanga (Lituània).

“La tornada al producte”

La regidora de Turisme s’ha mostrat convençuda de la potencialitat d’esta trobada. “Estem davant d’un festival que, si sabem promocionar-lo, impulsar-lo i donar-li visibilitat, ens pot convertir en una destinació gastronòmica de referència. Perquè València ho reunix tot per a aconseguir-ho: tenim innovació, avantguarda, xefs de referència nacional i internacional; i tenim un producte excepcional”, ha assegurat. De fet, el lema de la convocatòria és “La tornada al producte”.

Gómez ha recordat el reconeixement atorgat a València per la FAO com a Capital de l’Alimentació 2017. I ha destacat la importància de “la nostra tradició i la nostra gastronomia valencianes, que són famoses internacionalment, lligades a l’arròs que ens fa ser coneguts en tots els països del món”. “Crec –ha afegit Gómez- que combinar el nostre talent culinari amb el nostre producte, i projectar-ho a nivell internacional amb els xefs que venen d’altres països del món ens donarà eixe impuls definitiu que li fa falta a València per a convertir-nos en un destí gastronòmic de referència”. En pareguts termes s’ha expressat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, qui ha definit la València Culinary Meeting, com “una fusió de sabers i sabors que forma part d’una línia estratègica en defensa de la gastronomia valenciana”.

La convocatòria inclou també un apartat de xerrades informals i gratuïtes que els cuiners locals i els seus xefs invitats duran a terme per acostar al públic la seua filosofia. Les trobades tindran lloc en el Mercat Colom, del 28 de febrer al 2 de març, a les 10:30 hores, i estan oberts a la participació de qualsevol persona interessada.

“Tenim una oportunitat magnífica; València ha d’estar dins del mapa de les destinacions gastronòmiques espanyoles” , ha conclòs Sandra Gómez, que ha recordat que “un total de 7 milions de visitants tria cada any Espanya només per la gastronomia, i València ha d’estar en eixa ruta gastronòmica perquè ho tenim tot: talent -només cal veure la projecció i els reconeixements dels restaurants i xefs valencians- una gastronomia i una cultura reconegudes a nivell internacional, i un producte de la primera qualitat, d’horta i mar”.