La Pilota Valenciana. On tirem…? Pensem en digital!

OPINIÓ

Alberto Montalar /@AlbertoMontalar

La temporada de Pilota Valenciana està arrivant a la fi, com sempre repleta de competicions, professionals i amaters, fent vibrar als trinquets i carrers de molts pobles de la Comunitat Valenciana. També any de novetats com el I Congres “La Pilota Valenciana. Reptes per al S. XXI”, que precisament ha de ser punt de partida per sembrar el futur del nostre esport autòcton, potser plantejant-lo amb ferramentes de futur. Després de guanyar l´Individual d´Escala i Corda, en una entrevista de www.yosoynoticia.es Soro III deia “Estamos estancados en un modelo muy anticuado, hay que modernizar la pilota”.

Encara que aquestes paraules s´encaminen al model i format de competició, que és una part, hi ha que anar més enllà. Al voltant de la pilota hi ha molts actors que l´envolten encapçalats per la Federació Valenciana, però també les empreses dels professionals de la pilota, trinquets, escoles, patrocinadors, aficionats, mitjans de comunicación i institucions que la recolcen, que és el seu paper, no podem pretendre que la base que ens sostinga i marque el futur siga este.

Trofeu President Generalitat Individual Bankia Raspall i Escala i Corda; Puchol II embaixador de la Pilota a New York; Trofeu Mixt Savipecho; Campionat Autonòmic Amater AON d´Escala i Corda; Pilota Femenina a Pelaio; Campionat Autonòmic Amater Trofeu Diputació de Raspall; i es pot seguir, però on queda tot?

El futur de la pilota, com qualsevol esport de relevancia, passa per una massa social consolidada, sobre tot i per començar a la nostra comunitat. Molta es la gent, sobre tot jove, que la desconeix per complet. I a aquest públic hi ha que ensenyar, educar i transmitir l´esperit, identitat i sentiment d´un esport que es pot viure i disfrutar amb passió i competitivitat.

Quina és la meta i com cumplir-la? A qui volem arrivar, de quina manera i cap on volem dirigir la Pilota Valenciana? Potser treballar en un projecte global al voltant de la Pilota, amb una meta global, amb els temps marcats. Encara que per a la posta en escena siga precis fer diferenciacions entre camp professional i amateur, modalitats de la pilota, públics, empreses,…, i per tant objetius, plantejaments i accions diferenciades, però amb un fi ben marcat.

És necesaria la presencia, visibilitat de la Pilota Valenciana, social i culturalment, per tal de fer-la atractiva i consolidar-la.  Que atraga als actuals i potencials aficionats, a empreses per tal d´afavorir els actors principals, els pilotaris, amb una projecció de futur professional tant per als actuals com per als que estàn per vindre, i per això és indispensable un públic ampli i variat.

Sense anar més lluny hui comença el Campionat del Mòn de Pilota a Colòmbia, i en representació de tot un pais, Espanya, un grup de pilotaris valencians lluitaràn pel títol.

Pensem en PILOTA, en FUTUR, PENSEM EN DIGITAL.