Sagunt a Escena inaugura la seua 40a edició amb una versió d’Èdip en valencià

Bambalina Teatre Practicable redimensiona ‘Èdip rei’ amb sis intèrprets-manipuladors i tres músics en directe

SempreValencia/ @semvalencia

La 40a edició del Festival Sagunt a Escena s’estrena amb ‘Èdip rei’ de Bambalina Teatre Practicable, que posarà, el 3 d’agost, a l’escenari del Teatre Romà una versió amb titelles de la tragèdia del rei que no va poder escapar del seu destí.

La representació del mite de l’‘Èdip rei’ de Sòfocles es completarà amb músics, un cor en directe i un elenc ampliat del muntatge original estrenat per la companyia valenciana en 2020.

Àngel Fígols, Àgueda Llorca, Pau Gregori, Jorge Valle, Arianne Algarra i Maribel Bayona són els intèrprets-manipuladors de titelles que posaran la tragèdia a escena. El cor de cambra Ad Libitum de l’Escola Coral Veus Juntes, format per 25 persones sota la direcció de Francesc Gamón, serà l’encarregat d’acompanyar la trama, mentre que Alberto Escartí (fagot i instruments de vent), Christian Berejano (percussió) i Gonzalo Manglano (teclats i guitarres) es faran càrrec de la música en directe.

“Sòfocles va ser un dramaturg inquiet, compromés i amb un sentit profund del significat social i humanístic del teatre. Establir una connexió contemporània amb un autor tan allunyat pel temps i tan pròxim per la seua poètica i sensibilitat ha despertat en nosaltres una curiositat molt singular, al mateix temps que suposa també un repte artístic verdaderament estimulant”, ha compartit el director de Bambalina, Jaume Policarpo.

La virtut principal del treball com a adaptador del director de Bambalina és fer comprensibles i assequibles els textos més densos i intricats, i acostar-los al públic perquè puga aprofundir en les entranyes de l’obra. Així ho ha fet en els últims anys amb ‘La Celestina’ i amb ‘Hamlet’. Per a aquesta ocasió, les característiques del text de Sòfocles el condueixen a uns plantejaments estilístics molt diferents.

‘Èdip rei’ és una de les tragèdies gregues que perviuen en el nostre imaginari de la manera més clara i evocadora. Una obra commovedora com cap altra, que conserva intacta la capacitat per a conduir l’espectador a un àmbit mític on els homes i els déus interactuen d’una manera misteriosament solidària.

Es tracta d’una obra que transcendeix i ens connecta amb un sentit mitològic de l’existència que encara hui continua expandint els nostres sentits i que ens aporta una emoció metafísica difícil d’explicar.

Sobre l’autor, Policarpo afirma: “El secret de Sòfocles emana de l’abandó de tot el que és superflu i fortuït per a dirigir la seua mirada als processos més íntims d’on irradien els misteris de la llei que articula les relacions humanes”.

Moment de la representació d’Edip Rei/ Fotos Bambalina Teatre

La directora del festival organitzat per l’IVC, Inma Expósito, ha explicat que quan Policarpo li va explicar la idea d’aquesta adaptació per al festival, la “va entusiasmar” immediatament. L’espectacle, “especialment concebut per al Teatre Romà”, és un projecte que encaixa amb la seua línia artística.

4 dècades de titelles

Bambalina apareix en l’escena valenciana en 1981 i dirigeix la mirada cap a una modalitat tan singular com el teatre de titelles. La companyia sempre ha destacat per la voluntat d’obrir el codi dels titelles cap a mons clarament interdisciplinaris i han presentat propostes amb una dramatúrgia viva, emparentada amb altres arts visuals.

En la seua llarga trajectòria han posat en escena alguns títols emblemàtics del repertori literari i musical universal com ara ‘Pinocho’, ‘Quijote’, ‘Ulises’, ‘Cyrano de Bergerac’, ‘Alicia’, ‘El retablo de Maese Pedro’, ‘Historia del soldado’, ‘¡Hola, Cenerentola!’, ‘Carmen’ i ‘El jorobado de Notre Dame’.

També han desenvolupat una línia de creació més personal amb propostes com ‘El Jardín de las Delicias’, ‘Pasionaria’, ‘La sonrisa de Federico García Lorca’, ‘El cielo en una estancia’, ‘Kraft’, ‘La mujer irreal’, ‘Cosmos’, ‘Petit Pierre’, ‘Cubos’ i ‘Kiti Kraft’ (Premi MAX 2018 al millor espectacle públic familiar).

Ràdio en directe en la Casa dels Berenguer

La ràdio ens acompanyarà aquest dijous 3 d’agost, a les 20.00 hores, en la Casa dels Berenguer. La 99.9 Plaza Radio realitzarà un programa en directe d’una hora obert al públic, on el periodista Juanma Doménech entrevistarà alguns dels protagonistes d’aquesta edició, en la qual es commemoren 40 anys de trajectòria.

La directora de Sagunt a Escena, Inma Expósito, estarà acompanyada en les ones pel director de Bambalina, Jaume Policarpo; la coreògrafa Cristina Gómez, que el 17 d’agost representarà en la Casa dels Berenguer la seua peça ‘De hueso y piel’; la directora de l’espectacle de carrer ‘Voràgine’, Pepa Cases, que està programat el 18 d’agost a la Glorieta, i la directora Eva Zapico, amb l’adaptació del clàssic de Shakespeare ‘Coriolà’, que està previst el 25 d’agost. Durant el programa especial es donaran detalls del present i s’aprofundirà en el futur del festival.

Sagunt a Escena és un festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i l’àrea de teatres de la Diputació de València. La 40a edició del festival se celebra del 3 al 27 d’agost de 2023 al Teatre Romà i altres espais de Sagunt. Les entrades dels espectacles del Teatre Romà es poden adquirir ací i també a les taquilles físiques del Teatre Rialto a València i de l’Ajuntament de Sagunt.

Sagunt a Escena compta amb el patrocini de ‘Sagunt és viu’, la Regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme Comunitat Valenciana, Caixa Popular, l’Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, hi col·laboren Adetursa, NPS, Valencia Plaza, Coca-Cola, Rodalies de Renfe, Adif i Tiendas de la Estación.