Cultura presenta el cartell i la programació de la Filmoteca d’Estiu

El cartell d’aquesta edició ha sigut creat per l’il·lustrador valencià Manu Garrido

SempreValencia/ @semvalencia

El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura, Francesc Felipe, ha presentat en roda de premsa el cartell i la programació de la Filmoteca d’Estiu, que se celebrarà als jardins del Palau de la Música de València del divendres 4 d’agost al dissabte 2 de setembre de 2023.

En la presentació, el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC ha assenyalat que “inaugurem aquesta edició amb ‘Vasil’, una de les millors pel·lícules valencianes dels últims anys. L’òpera prima de la valenciana Avelina Prat no sols va ser la gran triomfadora en l’edició passada dels Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià amb sis guardons, entre aquests, a millor pel·lícula, guió i direcció, sinó que també ha sigut reconeguda com una de les grans revelacions de 2022 des de l’estrena internacional en la Seminci de Valladolid, en què Ivan Barnev i Karra Elejalde van obtindre junts el premi al millor actor”. 

Francesc Felipe també ha destacat que “a més de l’habitual cicle amb les millors pel·lícules de l’any en versió original i la revisió de grans clàssics, la programació de la Filmoteca d’Estiu ofereix quatre títols fonamentals en la filmografia del prestigiós cineasta alemany Wim Wenders. Com en edicions anteriors, l’IVC continua apostant també pels subtítols i la projecció de pel·lícules en valencià. Nou de les sessions de cinema estaran subtitulades al valencià, amb títols tan suggestius com el gran clàssic del neorealisme ‘El lladre de bicicletes’ de Vittorio de Sica o la premiada ‘El triangle de la tristesa’ de Ruben Östlund”.

En l’acte, Francesc Felipe ha estat acompanyat pel director general de l’IVC, Abel Guarinos; el cap de programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado, i l’il·lustrador valencià Manu Garrido, que és l’autor del cartell i la imatge visual d’aquesta edició. 

Per la seua banda, Manu Garrido ha assenyalat que “la imatge vol retre homenatge, d’una banda, al públic que any rere any compleix el ritual de celebrar la vida i les passions en comunitat, envoltat de palmeres i davant d’una pantalla de cinema, que és on se situa la nostra mirada; i, d’altra banda, un reconeixement a tots els treballadors i treballadores que ho fan possible, des de les tasques creatives i tècniques de les pel·lícules fins als responsables de la seua programació i exhibició, resumits en les figures de la tècnica d’il·luminació passant per la taquillera, el distribuïdor i el càmera, que fa una picada d’ull al cinema casolà amb la seua super 8 a la mà. Elements i personatges que, tenyits pel caliu dels colors del capvespre, completen el trencaclosques que dona sentit a la Filmo d’Estiu”.

Manuel Garrido Barberá (València, 1985) és il·lustrador, gestor cultural i llibreter. Entre 2014 i 2022 va dirigir l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i el festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo de València.

Ha realitzat diferents cartells per a esdeveniments culturals com el festival de curtmetratges La Ruta Més Curta, el festival de teatre llatinoamericà Sud a l’horta, el Dia del Cant Valencià d’Estil o la Mostra de Nanos i Gegants Valencians. També portades de discos, sèries d’obra gràfica i exlibris; les seues obres han sigut publicades en diferents llibres, revistes i fanzins, i ha participat en una desena d’exposicions col·lectives.

Inauguració amb ‘Vasil’

La Filmoteca d’Estiu s’inaugura el divendres 4 d’agost, a les 22.30 hores, amb la projecció del llargmetratge valencià ‘Vasil’ (2021), una producció amb ajudes de l’IVC, escrita i dirigida per la directora valenciana Avelina Prat, que assistirà a la inauguració i presentarà la pel·lícula. Amb una duració de 93 minuts, la pel·lícula podrà tornar a veure’s el dissabte 5 en el mateix horari.

Premi al millor actor (Karra Elejalde i Ivan Barnev) en la Seminci de Valladolid, l’òpera prima d’Avelina Prat va obtindre els premis Berlanga al millor llargmetratge de ficció, millor direcció, millor guió (Avelina Prat), millor música original (Vincent Barriere), millor actriu de repartiment (Susi Sánchez) i millor so (Iván Martínez Rufat). Rodada a la ciutat de València i protagonitzada per Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, Susi Sánchez i l’actor búlgar Ivan Barnev, ‘Vasil’ és una comèdia sobre l’amistat.  

Conformat per onze pel·lícules i 26 projeccions, la programació de la Filmoteca d’Estiu 2023 es divideix en tres cicles: ‘Wim Wenders’, ‘Collita de premis’ i ‘Aniversaris cinèfils’.

Fragment de la película ‘Vasil’ d’Avelina Prat/ Foto: IVC

‘Wim Wenders’

Conformat per quatre pel·lícules, la Filmoteca d’Estiu programa un cicle del cineasta alemany Wim Wenders, que després prosseguirà al setembre dins de la programació regular de la Filmoteca Valenciana a la seu de l’edifici Rialto. 

El cicle de la Filmoteca d’Estiu presenta en ordre cronològic quatre dels títols més destacats de la filmografia del director i guionista alemany: ‘Alícia a les ciutats’ (1974), 6 i 7 d’agost; ‘L’estat de les coses’ (1982), 14 i 15 d’agost; ‘París, Texas’ (1984), 25, 26 i 27 d’agost, i ‘Buena Vista Social Club’ (1999), 28 i 29 d’agost. ‘Alícia a les ciutats’ i ‘L’estat de les coses’ es projecten en versió original amb subtítols en valencià.

‘Collita de premis’

En el cicle ‘Collita de premis’ podran veure’s les pel·lícules guanyadores dels principals certàmens cinematogràfics. A més de ‘Vasil’ (4 i 5 d’agost), es projecten ‘Todo a la vez en todas partes’ (2022), de Dan Kwan, Daniel Scheinert i Daniels, Oscar a la millor pel·lícula (11, 12 i 13 d’agost); ‘Labordeta, un hombre sin más’ (2022), de Paula Labordeta i Gaizka Urresti, Goya al millor documental (17 i 18 d’agost), i ‘As Bestas’ (2022), de Rodrigo Sorogoyen, Goya a la millor pel·lícula (19, 20 i 21 d’agost). El cineasta basc Gaizka Urresti presentarà el documental sobre Labordeta en la sessió del divendres 18 d’agost.

També es projectarà en versió original amb subtítols en valencià ‘El triangle de la tristesa’ (2022), de Ruben Östlund, guanyadora de la Palma d’Or a Cannes (31 d’agost i 1 i 2 de setembre). 

‘Aniversaris cinèfils’

Dins del cicle ‘Aniversaris cinèfils’ es projecta el clàssic de cinema mut ‘Una mujer de París’ (1923), de Charles Chaplin, que celebra el centenari (8 i 10 d’agost). També està programat en versió original amb subtítols en valencià el clàssic del neorealisme ‘El lladre de bicicletes’ (1948), de Vittorio de Sica, amb motiu del seu setanta-cinc aniversari (22 i 24 d’agost). 

Fotograma del ‘Lladre de bicicletes’ de Vittorio de Sica( Foto: IVC

Quatre projeccions en valencià

De les onze pel·lícules que conformen la programació de la Filmoteca d’Estiu de 2023, quatre es projecten en versió original amb subtítols en valencià: ‘Alícia a les ciutats’, ‘L’estat de les coses’, ‘El lladre de bicicletes’ i ‘El triangle de la tristesa’.

Patrimoni audiovisual valencià

Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets recuperades per la Filmoteca i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també anomenat Pathé Baby, fou molt popular entre els aficionats durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la creació d’aquest.

Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l’Arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.30 hores. El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en el web de  IVC.

La Filmoteca Valenciana manté l’oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza cada any l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.