El Centre del Carme mostra els guanyadors i finalistes de la I Ruta d’Art Urbà del València CF

L’exposició es pot visitar en l’Espai D del Centre del Carme fins al 14 de desembre i del 20 de desembre al 8 de gener

SempreValencia/ @semvalencia

L’Espai D del CCCC exhibeix del 30 de novembre al 14 de desembre i del 20 de desembre al 8 de gener els projectes guanyadors i finalistes de la I Ruta d’Art Urbà del València CF, així com les intervencions de les escultures de Pitiminís del centenari de Mestalla, incloent-hi la guanyadora, elegida a través de la web SOCIOS

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) mantenen la seua línia de treball d’exhibició i valoració de l’art urbà, en aquesta ocasió de la mà del principal club de futbol de la ciutat, el València Club de Futbol. 

La I Ruta d’Art Urbà del València CF és fruit de la col·laboració entre la Fundació VCF i la Diputació de València, a través de València Turisme, i es va crear el juny de 2022 per a promoure l’art urbà com a lloc d’expressió cultural i artística, i generar un itinerari turístic de referència a la província de València a través d’una sèrie d’obres d’art urbà que donen a conéixer la història i els valors del València CF, alhora que fomenten la visita als municipis que allotgen les peces. 

La ruta parteix del Camp de Mestalla, al costat de la llotja VIP, i recorre les localitats de Cullera, Sueca i Riba-roja de Túria. Després de la celebració de la primera edició d’aquesta iniciativa, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, dona suport a la difusió de la ruta amb aquesta exposició en el Centre del Carme.

“El Centre del Carme és un espai d’agitació cultural, obert als llenguatges artístics més contemporanis, que ben sovint no comptaven a València amb un lloc on desenvolupar-se, com l’experimentació sonora, la investigació artística, la ‘performance’, el videoart o l’art urbà, disciplines que defineixen l’art del nostre temps i són reflex de la nostra societat», ha assegurat el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont. 

«En aquesta ocasió, el València CF se suma al treball de difusió de l’art urbà, per a la qual cosa ofereix una sèrie d’obres amb motius simbòlics que augmenten la visibilitat d’aquesta manera d’expressió i acosten propostes artístiques innovadores a valencianistes de totes les edats, de manera que augmenta el seu abast”, ha afegit José Luis Pérez Pont. 

I Ruta d’Art Urbà del València CF 

La nova ruta d’art urbà valencianista es va crear el juny de 2022 amb la convocatòria d’un concurs destinat als municipis que volgueren acollir les tres obres guanyadores, en què van resultar elegides les localitats Riba-roja de Túria, Sueca i Cullera. Posteriorment, es va celebrar la convocatòria per a artistes, les obres dels quals havien d’estar relacionades amb el centenari del Camp de Mestalla, estadi del València CF, inaugurat el 20 de maig de 1923.

Tatiana Roig posa al costat de la seua personalizació de la maqueta de Mestalla/ Fotos: VCF

Les obres guanyadores del concurs van ser les de Xemayo, Mawe i Sink, realitzada a Cullera; Yeko, a Riba-roja de Túria, i Moreno, a Sueca. Ara el Centre del Carme ofereix imatges i informació d’aquestes tres obres i els municipis on es troben en aquesta mostra, que es completa amb les escultures del centenari de Mestalla intervingudes pels artistes Xemayo, Mawe, Moreno, Yeko, El Payo Migue, La Nena Wapa Wapa, Paula Dorado i Manuel Pozo, Héctor Clarossi, Joke i Tatiana Roig.

Xemayo al costat de la seua personalizació de la maqueta de Mestalla/ Fotos: VCF

El Consorci de Museus compta amb una intensa trajectòria de treball entorn de l’art urbà, en la qual s’inclouen exposicions formades íntegrament per intervencions artístiques realitzades sobre els murs de la sala Ferreres Goerlich, com ‘Emergency on Planet Earth’, una de les més visitades enguany, o les mostres ‘The Multicolored Equilibrium Between Animals and Humans’, d’Okuda en 2018; ‘Evreka’, de PichiAvo en 2019; ‘Què passa amb els insectes després de la guerra’, d’Escif en 2020, i ‘Rondalla de fang’, d’Antonio Segura (Dulk) en 2021. En aquesta línia, el Centre del Carme rebrà pròximament el grafiti dedicat a David Bowie, realitzat per l’artista Jesús Arrue, que es va salvar tallant el mur en què es va pintar i traslladant-lo per a ser mostrat temporalment en el CCCC.