La Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis acull l’exposició ‘Paraula de Carmen Alborch’

La mostra recull les paraules que va pronunciar i va escriure en favor de la igualtat social

SempreValencia/ @semvalencia

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha reunit en una exposició, que es titula ‘Paraula de Carmen: Carmen Alborch, una vida compromesa’, les paraules que va pronunciar i va escriure en favor de la igualtat social.

Dels fons documentals i gràfics que estan depositats a la Biblioteca Valenciana s’han seleccionat manuscrits, cartes, lectures, cançons… que mostren la seua lluita per la defensa de la igualtat i la justícia social.

La mostra s’ha organitzat en nou seccions cronològiques: Família, naixement d’un compromís (1965-1982), Degana Facultat de Dret UV (1985-1987), Directora General de Cultura (1987-1992), Directora de l’IVAM (1988-1993), Ministra de Cultura (1993-1996), Diputada (1996-2008), Regidora de l’Ajuntament de València-Portaveu Grup Municipal Socialista (2007-2011) i Senadora (2008-2016).

Entre les peces, es pot contemplar la seua tesi doctoral i el diploma de reconeixement de primera degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València, carnets de diferents càrrecs que va ocupar, una breu selecció de les 740 felicitacions que va rebre quan va ser nomenada ministra de Cultura i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. 

També fotografies personals amb diferents personatges del món de la cultura i de la política, tant espanyols com estrangers, un dibuix que li va fer Ortifus i manuscrits i esborranys de discursos, col·laboracions i llibres que va escriure.

Imatge de l’expocició al Centre del Carme Cultura Contemporànea que es va realitzar el passat mes de gener/ Foto: CCCC

L’exposició es completa amb un audiovisual amb una entrevista a Carmen Alborch i un fil musical de cançons que la van acompanyar en la seua vida i que han sigut seleccionades pels seus germans.

Donacions de la familia a la Biblioteca Valenciana

Precisament, els seus germans, Miguel, Vicenta i Rafael, són els que el passat 10 de maig van donar a la Biblioteca Valenciana el fons documental personal. L’arxiu de Carmen Alborch està format per cinquanta caixes que contenen documents originals, fotografies en paper, retalls de premsa i arxius d’imatges digitalitzades que corresponen principalment a la seua faceta pública de la intel·lectual i política.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha definit Alborch com “una dona que omplia l’espai on estava. La seua energia, la seua força i el seu compromís van ser indestructibles fins a l’últim moment i va tindre una vida dedicada a defensar el feminisme i a eliminar les diferències socials”

El personal de la Biblioteca Valenciana que han realitzat la selecció de documents han sigut Mari Sol Álvarez Alfaro, Consuelo Barberá Montesinos i Núria Jiménez Riera, tècniques de la Secció d’Arxius Personals.

L’exposició s’obri al públic aquest dilluns, coincidint amb el dia del naixement de Carmen Alborch, i es pot veure fins al final del pròxim mes de gener a la sala capitular del monestir de Sant Miquel dels Reis amb l’horari següent: dimarts a divendres de 10 a 14 hores, i de 17 a 20 hores, així com els dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 hores.