La Marina de València conclourà el seu projecte urbanístic més ambiciós amb la humanització de l’entorn del Tinglado 2

Un bulevard arbrat de 23.300 m² amb un sistema dunar construït amb llambordes i concebut per al passeig i el descans

SempreValencia/ @semvalencia

La Marina de València està a punt de finalitzar un dels seus projectes urbanístics més ambiciosos: la recuperació, posada en valor i humanització del Tinglado 2 i el seu entorn. Una actuació de molt llarg recorregut, que parteix de la decisió de la nova direcció de Consorci València 2007 de recuperar, visibilitzar i activar l’edifici i el seu entorn, per a convertir-lo en la nova plaça de La Marina de València i porta a la mar de la ciutat.

Dels tres Tinglados històrics que queden en peu (el 2, el 4 i el 5), ha sigut el Tinglado 2 el primer a viure un procés integral de recuperació, amb una inversió total superior als dos milions d’euros. L’última fase, que està a punt d’executar-se, consistirà en la humanització i conversió en zona de vianants de l’entorn de l’edifici, partint d’un innovador projecte de participació ciutadana.

Una licitació inèdita

A l’estiu de 2019, una vegada finalitzada la rehabilitació del Tinglado 2, Consorci València 2007 convocava un innovador concurs per a seleccionar l’equip que desenvoluparia el projecte d’humanització i conversió en zona de vianants de l’entorn de l’edifici.

En lloc d’un projecte tancat i definit, els plecs requerien una metodologia de treball que donara importància a la humanització i millora de l’espai públic i que aconseguira lligar la mar amb la ciutat i posar en valor l’històric Tinglado 2, mitjançant un procés de creativitat i participació ciutadana. 

Avinguda del Port i els Tiglados i la Grua/ Imatge: La Marina de València

Un innovador procés participatiu

El concurs va comptar amb la concurrència d’una vintena d’estudis nacionals i internacionals molt capdavanters en l’àmbit de l’urbanisme, dels quals va resultar triat el tàndem format per l’estudi alacantí Grupo Aranea i l’empresa valenciana especialitzada en patrimoni, arquitectura i urbanisme El Fabricante de Espheras amb un equip multidisciplinari de 17 col·laboradors especialitzats en camps com la gastronomia, psicologia, fotografia o acció social.

El procés de treball, que va començar al gener de 2020, ha aconseguit involucrar a veïns de Poblats Marítims, col·legis i instituts de la zona, així com a artistes, il·lustradors, dissenyadors industrials i artistes fallers, que han participat en un calendari d’activitats complet i raonat.Un ecosistema dunar amb 23.300m2 d’espai verd
Tota aquesta labor col·laborativa realitzada durant més d’un any i el posterior treball de recopilació i filtrat de la informació ha donat com a resultat una proposta el procés d’execució de la qual donarà principi en els pròxims mesos, una vegada es publique la licitació per a l’execució del projecte.

La proposta elaborada per Grupo Aranea i El Fabricante de Espheras imagina un espai arbrat de 23.300 metres quadrats, perfectament integrat i connectat amb els barris circumdants, que posa en valor el patrimoni històric de La Marina, convida al passeig i protegeix el visitant del trànsit.

Aquest passeig de 33 metres d’ample estarà acompanyat per una sèrie de dunes urbanes, construïdes amb llambordes que ondulen a diferents altures i es plantegen com a llocs on asseure’s, tombar-se i interactuar, imitant l’orografia de les dunes. Naturalesa, ciutat, patrimoni i aigua es combinen de forma equilibrada en el disseny d’aquest espai, posant una exquisida cura a visuals, volums i usos, dissenyant una infraestructura verda litoral amb elements vegetals autòctons, capaç d’articular-se amb el teixit urbà i al mateix temps aïllar al visitant del trànsit rodat.

Millora dels accessos a la Marina

La humanització i conversió en zona de vianants de l’entorn del Timglado 2 és un projecte cridat a redefinir el perfil de València i millorar la connexió de La Marina amb els barris pròxims d’una forma definitiva i coherent, introduint i millorant els accessos per als vianants i fent que el port històric siga més pròxim als barris.

L’Edifici del Rellotge i el seru entorn/ Imatge: La Marina de València

El projecte ha tingut molt en compte els itineraris d’accés a la dàrsena, així com la programació d’esdeveniments que requereixen un accés especial, permetent que aquests convisquen amb la zona de passeig enjardinada. La proposta compta amb el suport per un exhaustiu estudi elaborat per la consultora IDOM per a identificar i definir l’esquema de circulació i estacionament en La Marina de València, així com amb la participació de diverses àrees de l’Ajuntament de València com a Espai Públic, Trànsit o Il·luminació, que van confirmar les millores que suposarà el nou esquema plantejat.

Màxim ajust de costos
Excedint als propis límits de l’entorn de l’històric Tinglado 2, aquest projecte d’humanització contempla també l’històric Edifici del Rellotge, l’Escala Real -ara oculta- i la grua cabria, elements que formen part de la història de la dàrsena.

Això només ha sigut possible gràcies a una innovadora perspectiva de costos, en la qual s’ha intentat reduir al màxim la inversió mantenint uns elevadíssims criteris quant a la qualitat.

Gràcies a aquesta reducció de costos per metre quadrat s’ha aconseguit duplicar pràcticament la superfície d‘espai a condicionar, aconseguint 23.300 m², i incloent a més de la zona del Tinglado 2 l’entorn de la plaça de l’Aigua i la plaça de les Hores, on es troba l’Edifici del Rellotge.

En els pròxims mesos veurà la llum la licitació per a executar el projecte i convertir-lo en una realitat. “Aquest projecte té la capacitat de servir com a guia a tots els projectes que s’estan duent a terme a l’entorn de La Marina de València. És una intervenció d’espai públic exemplificadora, en el procés de definició del qual ha tingut molta importància la participació ciutadana”, assegura Vicent Llorens, director general de Consorci València 2007. 

Memòria, identitat, ús i futur per a concebre una nova orografia de la ciutat a partir de l’entorn del Tinglado 2. La Marina de València, Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat.