La Filmoteca projecta la còpia restaurada de ‘Los olvidados’ de Buñuel

@semvalencia

Serà els dies dissabte 20 i diumenge 21 de febrer a les 18 hores. La projecció forma part del cicle integral que la Filmoteca dedica a l’obra de Luis Buñuel al llarg de tot l’any 2021

La Filmoteca valenciana projectarà la còpia restaurada en 4K de ‘Los olvidados’, film imprescindible de Luis Buñuel que s’inclou en el cicle, que al llarg de tot l’any 2021, oferirà la Filmoteca de l’obra integral d’aquest autor i que es va iniciar el mes de gener passat amb les projeccions de les seues primeres pel·lícules, ‘Un perro andaluz’, ‘La edad de oro’ ‘Las Hurdes, tierra sin pan’ i ‘España leal en armas’.

Aquest mes, el cicle ‘Integral Buñuel’ s’endinsa en la seua etapa mexicana, que comença en 1947 amb ‘Gran Casino’ projectada aquesta mateixa setmana. Després de deu anys sense dirigir, el productor Óscar Dancigers va oferir a Buñuel la possibilitat de debutar en el cine mexicà amb aquesta pel·lícula protagonitzada per Jorge Negrete i Libertad Lamarque. La seguirien ‘El gran calavera’, que es podrà veure en la Filmoteca el dimarts 23 i el dissabte 27, i una de les seues obres mestres, ‘Los olvidados’.

‘Los olvidados’ es podrà veure en la Filmoteca en una còpia restaurada digitalment que va ser mostrada per primera vegada en el Festival de Cannes de 2019, dins de l’apartat Cannes Classics. Es tracta d’una còpia magnífica que permet disfrutar de la direcció de Buñuel, la fotografia de Gabriel Figueroa, el guió escrit per Buñuel mateix juntament amb Luis Alcoriza, Juan Larrea, Pedro de Urdimalas i el valencià exiliat a Mèxic Max Aub, així com el treball de tots els tècnics mexicans que van participar en la producció.

La realització d’aquesta restauració va ser possible gràcies a The Film Foundation’s World Cinema Project en l’Immagine Ritrovata en col·laboració amb la Fundació Televisa, la Cineteca Nacional de Mèxic i la Filmoteca de la UNAM.

En aquesta presentació a Cannes, Javier Espada, exresponsable del Centre Buñuel de Calanda, va assenyalar que “amb ‘Los olvidados’, Buñuel aconsegueix crear una obra única que va més enllà del neorealisme, de manera que enfronta l’espectador a una realitat incòmoda, la d’uns adolescents pobres en un món que els margina i els condemna Buñuel va tornar a revolucionar el concepte del cine creant un nou tipus de cine, un cine compromés amb els fets que narra”.

Los olvidados, un clàssic

‘Los olvidados’ és un film reconegut com un clàssic a escala mundial amb una enorme influència en el gènere del realisme social cinematogràfic. La pel·lícula va provocar en aquell moment una gran controvèrsia, ja que mostrava el fracàs d’una societat que abandona els joves i els condemna a la delinqüència.

La importància ‘Los olvidados’ queda reflectida en el fet que és un dels únics quatre llargmetratges de la història del cine que la Unesco ha reconegut com a ‘Memòria del món’, juntament amb ‘Metropolis’ (Fritz Lang, 1927), ‘El màgic d’Oz’ (Victor Fleming, 1939) i el primer llargmetratge de la història, ‘The Story of the Kelly Gang’ (Charles Tait, 1906).