Moltó i Marrahí repeteixen duel pel títol de l’Individual Bankia de raspall per segona temporada consecutiva

Soro III espera la seua novena final i aspira a aconseguir el seu sisé títol mentre que per a Genovés II serà la sisena

@semvalencia

La final del XXXIII Campionat Individual Bankia de raspall – Trofeu President de la Generalitat s’ha presentat este dimecres en la seu central de Bankia a València on per segon any consecutiu han tornat a coincidir Moltó i Marrahí, que diumenge que ve pugnaran pel títol en el trinquet d’Oliva.

Moltó defensa el títol i està en disposició de proclamar-se campió per quarta ocasió, registre que li situaria en el segon escaló de l’exclusiu ‘club’ dels vencedors. El rest de Barxeta igualaria amb un il·lustre, Pasqual II, i solament estaria precedit pel mític Waldo, que va resultar campió en deu edicions. La del diumenge serà la seua cinquena final consecutiva.

Per a Marrahí seria el segon títol en el seu tercer intent. Després d’un parell de temporades llastrat per les lesions el pilotari de Villanueva de Castellón ha recuperat el seu lloc entre els millors professionals del raspall i s’ha obstinat a qüestionar l’hegemonia de Moltó. Bona mostra d’això, va ser la final de l’anterior edició en la qual va perdre per un ajustat 25-20.

Els dos aspirants han caminat amb pas ferm fins a la final. Moltó solament ha cedit quatre jocs en les eliminatòries prèvies i Marrahí ha superat als seus rivals amb la mateixa autoritat fins que en semifinals es va creuar amb un altre dels grans favorits, Ian, a qui va guanyar per 25-20.

Malgrat que el cartell de la final es repeteix per segon any consecutiu, tots dos pilotaris consideren que la partida serà diferent de la de l’edició anterior. “Els dos hem canviat coses en la nostra manera de jugar.Encara que en la base continues aplicant el manual del mà a mà, et vas renovant i innovant en el teu estil. I en el meu cas intente buscar opcions diferents per a fer el quinze, sorprendre d’alguna manera amb alguna cosa que no espera el rival”, ha explicat Moltó.

“Jo he enfocat el campionat de manera diferent una vegada ens van comunicar que anàvem a competir al juny. He pogut fer més entrenaments i sobretot tècnics. També canvia la pista i, com és un any més, la manera que tindré de jugar. Enguany he evitat una miqueta jugar de tu a tu i he provat altres coses, opcions més tècniques, que moment m’està donant bons resultats”, ha afegit Marrahí.

Un dels canvis més significatius en la present edició del campionat ha sigut la tornada a les dates tradicionals. Preguntats pels possibles efectes de la calor en el seu rendiment, Moltó i Marrahí han assenyalat que no hi ha major problema. “Preferiria jugar amb 20 graus en lloc d’amb 30, però ens preparem per a qualsevol circumstància“, ha manifestat Marrahí.

Altres variants afecten el material, ja que s’ha reduït el pes de les pilotes, i a la durada de les partides, que han passat de quatre a cinc jocs. “M’agraden els dos canvis perquè redunden que hi haja més espectacle”, ha dit Moltó. “Som esportistes d’alt nivell i, si es considera que disputar un joc més és millor per a la competició, hem d’estar preparats per a poder jugar-ho. En eixe joc afegit se te’n pot anar la partida i més amb estes pilotes de menys pes que fomenten que hi haja més piloteig que abans, però entenc que és bo per a l’espectador i em sembla una bona decisió“, ha afegit Marrahí.

Finalment quedava valorar el terreny de joc, el trinquet d’Oliva, que s’estrenarà com a seu de la final. “És un trinquet que m’agrada. Ha d’albergar finals perquè és espectacular, modern, no menteix i té on situar a la gent que no és habitual i que pot tindre por al fet que li donen una pilotada. Jugue molt a gust en ell i Julio (Marrahí) també. A més té unes dimensions que no condicionen el desenvolupament de les partides”, ha apuntat Moltó.

Per al rest de Villanueva de Castellón, el recinte d’Oliva és “perfecte per a una final per la capacitat que té. A més, Oliva és bressol del raspall, una ciutat que ha donat infinitat de figures com la saga dels Malonda o la llegenda, Waldo. I com trinquet per a jugar en ell m’agrada molt”, ha manifestat Marrahí.

La presentació ha estat conduïda pel director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas, qui ha subratllat que “encara amb la ressaca de la històrica final del dissabte, estem de nou en la presentació d’una altra gran final”. “Des del 31 de maig s’han disputat 14 partides que han situat amb gran justícia a Moltó i Marrahí en la gran final, dos protagonistes que reeditaran la final de la passada edició. En Bankia continuem i continuarem treballant per la pilota valenciana atés que forma part del nostre ADN“, ha apuntat per a remarcar que, a més del suport d’este Individual i de la Lliga, enguany el compromís de Bankia s’ha estés a l’àmbit femení amb el seu ‘Lliga’ i el seu ‘Individual’.

També ha participat en l’acte el director general de l’Esport de la Generalitat, Josep Miquel Moya, que ha començat la seua intervenció agraint “l’esforç de la Fundació en l’organització d’estos campionats i el treball que està desenvolupant en el món professional de la pilota. També gràcies a la Federació per la seua labor i per suposat a Bankia, que renova permanentment el seu compromís amb el nostre esport i a més d’una manera creixent”.

A més, Moya ha vaticinat una gran partida. “La final d’escala i corda va ser magnífica i estic convençut que la de raspall no es quedarà darrere i ens oferireu un gran espectacle. També vull reconéixer als semifinalistes. Ian ha fet un treball magnífic en el campionat i Iván mereix un esment especial per arribar a les semifinals amb solament dèsset anys”, ha dit el director general de l’Esport.

En representació de la Fundació per la pilota ha intervingut Josep Maria Catalunya. “Gràcies a les entitats que estan hui ací representades la pilota continua millorant. La Generalitat està insuflant força al nostre esport autòcton, els patrocinadors com Bankia són fonamentals per a dur a terme les competicions més importants i el treball de la Federació és vital perquè s’encarrega del món aficionat, que és molt important. I nosaltres, que vetlem per l’àmbit professional, estem molt satisfets de l’acceptació que estan tenint els canvis que hem realitzat esta temporada”, ha comentat.

L’encarregat de tancar el discurs de les autoritats ha sigut el president de la Federació de Pilota, José Daniel Sanjuan. “És una de les millors finals, per no dir la millor, que es podria donar en l’actualitat. Tinc el cor dividit perquè a tots dos els conec des de xicotets i estic segur que ens oferiran una gran final”, ha dit.

Una vegada conclosa la presentació els finalistes han triat el material de la partida i tots dos s’han decantat per material de l’artesà Enrique Álvarez. “Buscava una pilota que fóra viva i em donara confiança”, ha explicat Marrahí. “Jo volia que m’entrara bé a la mà”, afegia Moltó.

La final començarà a les 11.30 hores i serà retransmesa en directe per la televisió autonòmica, À Punt.