El Circuit de Cheste estrenarà un sistema de gestió d’emergències

El Circuit de Cheste estrenarà un sistema pioner de la Diputació per a donar resposta a emergències durant el Gran Premi

@semvalencia

El Circuit Ricardo Tormo de Cheste estrenarà el cap de setmana del 16 al 18 de novembre, durant la celebració del Gran Premi de Motociclisme, un sistema pioner de gestió d’emergències per a previndre i donar la resposta més àgil als incidents que puguen registrar-se tant en el recinte com a l’entorn del Circuit, incloses les carreteres d’accés i els nuclis de població propers.

Aquest projecte ha sigut desenvolupat per la Diputació de València, a través de l’àrea d’Informació Territorial de Divalterra i el Consorci Provincial de Bombers. Es tracta d’un servidor cartogràfic que utilitza tecnologia GIS i inclou les dades procedents del Pla d’Autoprotecció del Circuit, i es presenta de manera digital a través de qualsevol equip informàtic. D’aquesta manera, s’agilitzen les consultes i es disposa al moment de tota mena d’informació d’utilitat per a donar resposta a les emergències.

A més, des del Consorci Provincial de Bombers es donarà accés a aquesta eina informàtica a tots els organismes implicats a garantir la seguretat en la concentració esportiva, com a Delegació de Govern, Guàrdia Civil, Generalitat Valenciana i la seguretat del Circuit mateix, amb la finalitat d’assegurar una màxima coordinació entre totes les parts.

L’oficial cap de Prevenció del Consorci Provincial de Bombers de València, Jorge Sánchez, explica que “la quantitat d’informació que ens aporta, agilitza de manera molt important la presa de decisions en moments en els quals cada segon que es guanye pot ser vital”.

Sánchez indica que “a Espanya no hi ha cap organisme amb una eina GIS tan potent com aquesta per a la gestió d’emergències” i avança que “ja s’està treballant per a aplicar-la a altres infraestructures com els edificis de la Universitat, Metrovalencia, les Falles, etc”.

 

Cartografia i bases de dades en format digital

L’eina GIS ha sigut desenvolupada per l’àrea d’Informació Territorial de Divalterra, al costat de personal tècnic del Consorci Provincial de Bombers. El director del Projecte, Antonio Mas, explica que “el procés s’ha desenvolupat en completa coordinació amb el Consorci de Bombers, per a assegurar que les funcionalitats que s’anaven desenvolupant des de Divalterra eren les que realment resultaven d’utilitat per a ells”.

 

Per a això, es va recopilar tota la documentació existent, que estava en format paper, i després de la definició dels termes i cartografia a implementar, es va procedir a elaborar tots els mapes en format digital. Una vegada implementada la part gràfica, es va procedir al bolcat de tota la documentació recopilada.

Així, recull imatges i dades detallades sobre els accessos i eixides del recinte, elements de protecció, recorregut fins als accessos, rutes d’evacuació, graderies, locals, recintes i edificis, i també totes les activitats de risc d’empreses pròximes, així com el possible transport de mercaderies perilloses.

D’aquesta manera, aquest servidor cartogràfic permet, davant una emergència, saber en quin punt exacte s’ha produït l’incident i a quina distància es troben els accessos i eixides més properes, quin és el recorregut, els hidrants més pròxims, les característiques de la infraestructura on s’ha produït, si existeixen elements confrontants o les zones industrials pròximes i els seus plans d’evacuació, entre una altra informació d’utilitat.

Video,  desenvolupat en completa coordinació amb el Consorci de Bombers