El turisme valencià fruit de la col·laboració entre institucions i empreses en Fitur 2019

@semvalencia

La Diputació de València torna un any més a Fitur amb la seua marca València Turisme i un Patronat que, en el marc de l’espai ocupat per la Comunitat en la fira de referència en el sector, aglutina les propostes turístiques d’una trentena de municipis de la província presents a Madrid. La corporació mostrarà aquests dies en Ifema la “lluentor” d’un turisme valencià que basa la seua fortalesa en la col·laboració entre institucions i empreses.

El president, Toni Gaspar, ha destacat el “moment brillant que viu la gestió turística” a la província de València, gràcies a una “imprescindible col·laboració entre administracions i empreses que estan facilitant l’explotació del producte autòcton de cada comarca”. Com a exemple d’aquesta nova “mirada en perspectiva”, el president provincial va destacar els plans de Dinamització i Governança Turística, que en 2019 aconseguiran la xifra d’11 actuacions per tota la província i en els quals treballaran de forma conjunta la Diputació, l’Agència Valenciana de Turisme, les mancomunitats i els municipis.

Per la seua part, la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, ha posat en valor la “aposta decidida” de la corporació durant aquesta legislatura per “professionalitzar” les activitats de promoció i creació de producte turístic. “Les línies de suport institucionals, les subvencions, així com les d’assistència en el territori i els programes, han marcat la política de gestió turística del Patronat de Turisme de la Diputació, sempre des de l’objectivitat, la innovació i la col·laboració interinstitucional”, ha afegit Amigó.

En la seua intervenció, la diputada de Turisme ha explicat que al llarg d’aquest mandat “hem anat avançant pas a pas; primer llancem una nova marca per a mostrar qui som, València Turisme; després, expliquem com som, ‘food, living&sun’, i l’any passat vam acudir amb les infinites raons del perquè València, ‘Why V’”. En aquesta ocasió, el Patronat centra la seua participació en Fitur en tres propostes: la part gastronòmica que representa ‘Del Tros al Plat’, la província com a plató cinematogràfic en ‘Film València’ i els nous models de comercialització de productes turístics, desenvolupats a partir de workshops per a connectar productes turístics i plataformes de comercialització.

Plans de Governança

L’estratègia d’activar el sector de la mà de les empreses, perquè aquestes puguen viure d’un “turisme objectiu” que venga experiències, es fonamenta en la col·laboració prèvia entre les institucions, que s’ha traduït aquesta legislatura en els plans de Governança i Competitivitat Turística posats en marxa per la Diputació, la Generalitat, les mancomunitats i els ajuntaments de la província.

Sota aquesta fórmula, s’han completat ja els plans de l’Alt Túria i la Vall d’Albaida, en els quals s’han invertit 900.000 euros per a oferir productes turístics exclusius basats en l’oferta global dels municipis que formen la mancomunitat o integren la comarca. L’objectiu és atraure el turisme no a una destinació o punt concret sinó a una ruta organitzada amb una major riquesa turística i disponibilitat de recursos.

A més d’aquests plans inicials, hi ha altres nou en marxa o que s’activaran aquest mateix any, fins a un total d’11 projectes turístics o plans de Governança que afecten a pràcticament totes les comarques de la província. Des de La Safor fins a la Terra del Vi que representa la zona Utiel-Requena, passant per La Costera, el Camp de Túria, el Consorci de la Ribera, Sagunt, Bunyol, el Carraixet i la Canal de Navarrés.

Fruit d’aquest treball conjunt entre la Diputació, l’Agència Valenciana de Turisme i 11 mancomunitats, al costat de les empreses del sector turístic, més de 170 municipis de la província s’han beneficiat d’aquestes eines de projecció dels seus recursos turístics, amb assistència permanent per als tècnics locals i programes conjunts de turisme actiu, esportiu, gastronòmic i cultural que han sigut “capdavanters”, segons afirmen els responsables provincials. El model de gestió turística de la Diputació ha contemplat també ofertes experiencials relacionades amb la bicicleta, la pilota i la música.